Usynlig blokk

Leier inn ambulanse-jet fra Sverige

Publisert 28. april 2018 av Knut Haarvik

Pressemelding fredag 28. april 2018.

Fem av åtte ambulansefly kom i dag tidlig tilbake i normal beredskap etter at samtlige fly ble satt på bakken i går ettermiddag. Ut over dagen kom også de tre andre flyene på vingene bekrefter flyselskapet Lufttransport FW AS, som leverer fly og mannskap på beredskap for luftambulansetjenesten.

 

Flyene i Tromsø og Ålesund er utmeldt frem til kveldsvakta starter mellom klokken 18.00 og 20.00

 

Mange piloter meldte seg i går ettermiddag og kveld ikke skikket til å fly (not fit for flight). Dette skjedde etter at forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og det nye flyselskapet som skal overta ambulanseflytjenesten 1. juli 2019 brøt sammen fredag ettermiddag. Samtlige fly ble dermed stående på bakken uten tilstrekkelig mannskap.

 

Helseforetaket som kjøper inn ambulanseflytjenester på vegne av de regionale helseforetakene sier situasjonen har vært svært alvorlig.

 

-I natt har vi stått helt uten ambulanseflyberedskap og det er ikke akseptabelt. Flyene er særlig viktig når pasienter har behov for rask transport over store avstander. En del av flyenes oppdrag kan løses med våre 13 helikoptre og med redningshelikoptre, ambulansebåt eller bil. Men totalt bortfall av flyberedskap over lengere tid truer både liv og helse. Så dette er ikke godt nok. Det sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.

 

Lørdag ble Lufttransport FW AS hentet inn til hastemøte hos oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF for å gå igjennom det som har skjedd og fine løsninger som skal hindre at noe liknende skjer igjen.  

 

For å få utføret et viktig oppdrag som ikke ble utført i går har Luftambulansetjenesten HF i dag leid inn en ambulanse-jet fra Sverige. Det skal fly en pasient fra Nord-Norge til Gøteborg. Helseforetaket vil fortløpende vurdere å leie inn ambulansefly med mannskap fra andre flyselskap dersom Lufttransport FW AS ikke klarer å opprettholde beredskapen selskapet har forpliktet seg til.

 

Luftambulansetjenesten assisterer ca. 20 000 pasienter årlig og løser om lag to prosent av landets ambulanseoppdrag. Nær 98 prosent av alle ambulanseoppdragene løses med ambulansebiler som er grunnfjellet i den akuttmedisinske kjeden utenfor sykehus. Luftambulansetjenesten har ni fly og 13 helikoptre plassert på baser over hele landet.